800 milliónál is többel lógnak az önkormányzati lakások egykori és jelenlegi bérlői

2017. december 08. péntek 09:27

800 milliónál is többel lógnak az önkormányzati lakások egykori és jelenlegi bérlői

Óriási adósságot igyekszik behajtani a város: az önkormányzati lakások elmaradt bérleti díjából több mint 800 millió forint hátralék jött össze. Sajnos a helyzet romlik, évről évre nő a tartozás teljes összege. A városházán munkatársunkkal azt közölték, „fokozzák a behajtási tevékenységet".

Mint a meséből ismert Kisgömböc, úgy növekszik az önkormányzati lakások elmaradt bérleti díjai miatt kialakult hiány. A pécsi városházától kapott legfrissebb adatok szerint 805,5 millió forintos hátralékot tartanak nyilván, ebből a jelenleg is a városi tulajdonú ingatlanban élők vállát 543,8 millió forintnyi tartozás nyomja.

Megtudtuk, összességében 4040 bérlő nem fizette rendesen a díjat, közülük 2970-en a mai napig a bérleményben laknak. Ők a kilakoltatási moratórium miatt tavaszig egészen bizonyosan ott is maradnak, persze az önkormányzatnak nem is célja, hogy bárki utcára kerüljön, ugyanakkor a jogos követelésekre természetesen igényt tartanak.

Lényegesen olcsóbb, mint az albérlet

Pécsett napjainkban körülbelül kétezer-háromszáz önkormányzati lakásigénylést tartanak nyilván. Nincs abban semmi meglepő, hogy viszonylag sokan költöznének ilyen ingatlanba, hiszen a bérleti díj még az úgynevezett piaci, azaz drágább összkomfortos ingatlanok esetében is csak nagyjából negyede az albérletekért elkért havi összegnek. Szociális rászorultság esetén pedig körülbelül havi 6-7 ezer forintos díj fejében élhetnek egy 45-50 négyzetméteres lakásban a pályázati kiírás nyertesei.

Mivel a tartozással rendelkezők száma évről-évre növekszik, a városháza - mint fogalmaztak lapunknak küldött tájékoztatásukban - „fokozza a behajtási tevékenységet", a notórius nemfizetők esetében a bírósági végrehajtásig is elmennek.

A behajtás menete a következő: az Elszámolóház az önkormányzat nevében a tartozás behajtására fizetési felszólítókat küld a bérlők részére. A tulajdonos nevében a Lakásgazdálkodási Csoport úgynevezett kibővített tartalmú fizetési felszólításokat küld a tartozók részére több alkalommal is.

Ha ezt követően sem fizetnek, bírósági eljárást kezdeményeznek, így már nem a város, hanem az önálló bírósági végrehajtók intézkednek a tartozások behajtásáról vagy az ingatlan visszajuttatásáról, esetleg kiürítéséről.

A tartozás senkit nem érhet meglepetésként, hiszen a lakókat minden hónapban tájékoztatták az aktuális egyenlegükről a bérleti díj számlán.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Pixabay