Planetáriumi szakmai workshop lesz a Zsolnay Negyedben

2017. november 15. szerda 15:31

Planetáriumi szakmai workshop lesz a Zsolnay Negyedben

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók szerepe az oktatásban című workshopot, november 19-20-án. A program a nagy érdeklődésre való tekintettel immár kétnaposra bővült és a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma mellett új helyszínként szerepel a Zselici Csillagpark is.  

A workshop célja, hogy lehetőséget adjon az érintett egyesületeknek, szervezeteknek, vállalkozásoknak és személyeknek arra, hogy bemutassák a planetáriumuk, illetve bemutató csillagvizsgálójuk oktatási eszközeit, módszereit. A szervezők minden évben szeretettel várják a természettudományokat oktató tanárokat, érdeklődőket is, hogy aktív szereplői legyenek a programnak.

A résztvevők előadások, képes beszámolók, bemutatók és filmvetítések útján osztják meg egymással tapasztalataikat, amelyeket vita, megbeszélés követ. November 19-én a Zselici Csillagparkban fulldome (teljes kupolás, látványos 3 dimenziós térhatású) vetítéseket tartanak a planetáriumi kupolában, november 20-án pedig a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában zajlanak az előadások. Ezek során szó lesz többek között arról, hogy milyen módszertani lehetőségei vannak a planetáriumi interaktív előadásoknak, hogyan lehet alkalmazni a planetáriumot a csillagászattörténetben és a csillag mitológiában, valamint mik a résztvevők tapasztalatai a teljes kupolás filmek készítésével kapcsolatban.

Ez az egyetlen olyan rendezvény az országban, amelyen minden planetárium és csillagvizsgáló képviselője lehetőséget kap a bemutatkozásra. Az egész országból érkeznek előadók, sőt, Szlovákiából is, hogy az összesen 23 bemutató során minél több szempontból megközelítsék a témát.

A rendezvény ingyenes. A részvételhez regisztráció szükséges a szebenyi.anita@zsn.hu e-mail címen. A részletes programsor a csatolt dokumentumban olvasható.

Forrás: ZSÖK